Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? | Artykuły | Zdrowie | Odchudzanie bez kitów
logowanie zaloguj się    rejestracja zarejestruj się
Odchudzanie bez kitów Facebook    Odchudzanie bez kitów Youtube    Instagram    Odchudzanie bez kitów RSS  
Strona główna  ›  Zdrowie  ›  Artykuły

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno?


Olej rafinowany czy tłoczony na zimno?

Jeśli czytasz ten artykuł, z pewnością jesteś osobą, która przywiązuje większą wagę do poprawy jakości swojego życia. Każdy powinien wiedzieć, że odpowiednia dieta jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o zdrowiu człowieka i jego dobrym samopoczuciu.

W związku z tym coraz częściej staramy się wybierać żywność o właściwościach prozdrowotnych, nazywaną żywnością funkcjonalną. Według Komisji Europejskiej żywność możemy uznać za funkcjonalną, jeśli „udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia lub zmniejszenia ryzyka chorób’. Stanowią ją składowe części diety, nie kapsułki i tabletki.

Do żywności funkcjonalnej możemy zaliczyć produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), błonnik pokarmowy, sterole, witaminy, minerały czy pro - i prebiotyki.
Ostatnio dość dużą popularnością wśród osób zorientowanych w problematyce dotyczącej zdrowia cieszą się oleje tłoczone na zimno, które niełatwo znaleźć w hipermarketach. Takich produktów należy szukać na targach oraz w sklepach internetowych, tam jest ich mnóstwo.

Jednak czy warto je kupować?

Zacznę od omówienia procesu technologicznego produkcji olejów tłoczonych na zimno, ponieważ pozwoli to Państwu wnikliwie zrozumieć temat. Oleje tłoczone na zimno pozyskiwane są z roślin oleistych, które charakteryzują się zawartością tłuszczu większą niż 15%. Oleje najczęściej pozyskuje się z:
  • nasion – rzepaku, lnu, maku, ogórecznika, rokitnika
  • pestek – dyni, czarnej porzeczki, winogron
  • owoców – rokitnika, oliwek
  • orzechów – włoskich, laskowych
  • kiełków - pszenicy

Oleje tłoczone na zimno są to oleje i tłuszcze jadalne pozyskiwane w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie, ale z wykluczeniem wysokiej temperatury. Ich oczyszczanie może się odbywać przez wypłukiwanie wodą, filtrację, wirowanie lub sedymentację. Taka metoda pozyskiwania olejów jest nazywana ekologiczną, ponieważ nie są tutaj stosowane żadne rozpuszczalniki. Tłoczenie na zimno jest przeprowadzane za pomocą pras hydraulicznych lub ślimakowych. Plusem metody tłoczenia na zimno jest to, że jest ona prosta i nie wymaga dużych ilości nakładów finansowych. Minusem jest, niestety, mała wydajność tłoczenia, z czego wynika wyższa cena takich olejów.

Na jakość otrzymanego surowca wpływa kilka cech, m.in. czystość, dojrzałość, jednorodność surowca, ale także okres między zbiorem a przetwórstwem.
Co jest najcenniejsze w olejach tłoczonych na zimno? Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie oddziałujących na zdrowie, oleje tłoczone na zimno mają jeszcze jedną zaletę, a mianowicie zawierają frakcje nieglicerolowe, do których możemy zaliczyć takie grupy związków, jak: tokoferole, tokotrienole, sterole, fosfolipidy, skwalen, karotenoidy i inne związki odpowiadające głównie za barwę. Są one bardzo cenne ze względów żywieniowych, a ich ilość zależy od jakości surowca.

Podczas procesów tłoczenia i rafinacji nie zmienia się zawartość kwasów tłuszczowych, ale udział frakcji nieglicerolowej w olejach rafinowanych jest zazwyczaj mniejszy niż w olejach tłoczonych na zimno.

Zapewne zastanawiasz się, jakie bioaktywne składniki są w olejach, które najczęściej kupujesz. Tak więc oliwa z oliwek jest bogata w skwalen, który jest składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry. Przypuszcza się, że może mieć działanie chemoprewencyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, ponadto działa przeciwutleniająco. Powszechnie stosowany w naszym kraju olej rzepakowy tłoczony na zimno jest źródłem brassikasterolu który należy do grupy fitosteroli zdolnych do obniżania poziomu frakcji LDL, co wpływa na zmniejszenie się ryzyka wystąpienia chorób serca.
NNKT w olejach tłoczonych na zimno Tak jak wcześniej wspomniałem, prozdrowotne właściwości olejów tłoczonych na zimno wynikają jeszcze z faktu, że są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie mogą być syntezowane w organizmie, dlatego bezwzględnie muszą być dostarczane z pożywienia. Do grupy NNKT zaliczają się kwasy tłuszczowe wielonienasycone, znajdujące się głównie w oleju lnianym, rokitnikowym i z nasion malin. Przyczyniają się one do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo - naczyniowych, poprzez oddziaływanie na zmniejszanie się poziomu tróglicerydów i frakcji cholesterolu LDL we krwi. Niektóre oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek olej rzepakowy czy olej z orzechów laskowych, są szczególnie bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniające się do obniżenia ryzyka zapadalności na raka piersi i nadciśnienie tętnicze.

Podsumowując, oleje tłoczone na zimno oprócz dużej ilości cennych NNKT zawierają w porównaniu do olejów rafinowanych większą ilość związków bioaktywnych, które spełniają szereg funkcji w naszym organizmie. Warto więc poszukać pewnych źródeł tych produktów i cieszyć się ich wyrazistym smakiem i aromatem.




Komentarze:





Kaśka
Oleje tłoczone na zimno np. do takiej sałatki to super sprawa. Prawdą jest, że dość ciężko je kupić w pierwszym lepszym supermarkecie, więc ja kupuję przez internet. Zazwyczaj na zapas, żeby w dłuższym okresie czasu zaoszczędzić na przesyłce. Mam już swoje ulubione i sprawdzone - Oleje Świata się nazywają. Do tej pory nie zawiodłam się na żadnym smaku, a wypróbowałam ich sporo (chociażby olej z awokado, z pestek dyni, olej z dzikiej róży).
19-06-2014 (16:27:37)

heyangelika
Kaśka - to prawda, te Oleje Świata to super sprawa. Jestem zachwycona tym z awokado. Odkrycie kulinarne roku jak dla mnie ;). Bardzo urozmaica smak potraw na zimno.
23-06-2014 (22:20:41)








Therm Line 30+


Odchudzanie bez kitów Facebook    Odchudzanie bez kitów Youtube    Odchudzanie bez kitów RSS    Instagram  

Polub OdchudzanieBezKitow na Facebooku